P&H Scorpio LV «Bananbåten»

Bananbåten er Christine sin båt. Navnet kommer av fargen, men også fordi P&H Scorpio er en klassisk engelsk kajakk med mye «rocker». Det betyr at kjøllinja under båten går opp foran og bak, som gjør at båten er lett å styre og navigere. Bananbåten ble kjøpt på Milsluker’n (OKK sin sponsor) i Oslo i juni 2014 og rakk å være med på kajakkferie på Helgelandskysten samme sommer. 

Chirstine i Scorpioen på Rødnessjøen i juni 2014, med matchende årer fra Nigel Foster.

Scorpioen er en veldig anvendelig båt på alle måter. Den finnes i tre størrelser; Low Volum (LV), som passer for mindre mennesker (opp til 175 cm/80 kg), Medium Volum (MV) og High Volum (HV). P&H Scorpio har også en veldig god bror i glassfiber, P&H Cetus, som er en av verdens beste all round havkajakk i brit-style (engelsk kajakk). 

Scorpio LV er 509 cm lang og 54 bred. Den veier 25 kg og har en kapasitet på 110 kg. I kurs bruker jeg ofte å anbefale Scorpio til deltagere som passer i høyde/vekt og opplever at de fleste får god kontakt med båten og blir flinke fort. De fleste sitter godt i Scorpio – den har gode seter og lårstøtter. 

Bananbåten er første generasjon Scorpio, med skeg – og ikke scrudder, som på de nye utgavene. Skegen på Scorpio er lagt opp med tau – ikke vaier. Det har sine fordeler fordi tauet ikke blir så lett ødelagt, men ulempen er at skegen ikke alltid kommer ut av seg selv – og henger seg opp inne i skegkassen. I tillegg blir strikken som utløser skegen slapp etterhvert og må strammes. Den største utfordringen min med Scorpio er likevel at lukene mine ikke er tette. Jeg får vann inn i bakre luke ved skegkassen, i dagsluka på grunn av gjennomføring av skegtau og i cockpitluka fordi den er åpen ned til cockpit. Luka forran er heldigvis tett – og et sikkert sted for sovepose og skift på tur. 

Bananbåten på surf utenfor Saltstein ved Nevlunghavn

På tross av skeg og utette skott, er dette en svært anvendelig båt – som kan brukes til alt overalt. Den er leken, trygg, robust, sikker og god å padle på lengre turer. Jeg har brukt bananbåten på turer og kurs hvor sikkerhet er viktig og hvor jeg må være trygg på båten. Bananbåten er også en ypperlig rullebåt. 

Scorpioen er en god rullebåt. Her en vinterdag i tåke utenfor Lysaker, hvor bananbåten ligger i reserve på stativ fra Oslofjorden friluftsråd.